schoonhoven, zilverstad
Schoonhoven ook wel bekend als Zilverstad; het wordt altijd in
één adem gezegd.

Het stadje Schoonhoven ontstaat in de 12e eeuw in een uitgestrekt veenweidegebied op de grens van Holland en Utrecht aan de monding van het veenriviertje Zevender.

Binnen de rivierdijken van de Lek en de Hollandse IJssel ligt nog steeds het unieke en gave verkaveling patroon van de middeleeuwse ontginningen met karakteristieke lang gerekte percelen en poldersloten. Fietsend of wandelend door de polders van de Lopiker- en Krimpenerwaard langs boerderijlinten en windmolens maakt u kennis met de rijke cultuurhistorie van het gebied.

Schoonhoven de beroemde Zilverstad met haar beschermde stadsgezicht en 150 rijks-monumenten. Tussen de monumenten, winkels en restaurants vindt u de vele juweliers en goud-en zilversmeden. Hier worden uw sieraden al eeuwenlang op dezelfde ambachtelijke wijze gemaakt.
Sinds Janne de goudsmid in 1360 zilverwerk maakte voor graaf Jan van Blois, hebben 1000 meesters in Schoonhoven gewoond en gewerkt. Het luisterrijke hof van Jan van Blois, de heer van Schoonhoven, vormde in de 14de eeuw het eerst decor voor de goud- en zilversmeden van de stad. Al in de 17de eeuw waren er bekende zilversmeden. Schoonhoven heeft nog steeds een internationale Zilverschool.
overzichtfoto gracht schoonhoven
foto ingang zilvermuseum Schoonhoven
Daarna gingen opleidingen en opvolging meestal van vader op zoon en van opa op kleinzoon. Zo werden de tradities van het vak in de Zilverstad ruim 650 jaar doorgegeven tot op de dag van vandaag. Het hele jaar door kunt u terecht bij diverse goud- & zilversmeden verspreid door de hele stad, en één keer per jaar komen er wereldwijd bezoekers naar de Nationale Zilverdag.
Schoonhoven Zilverstad ligt centraal in Nederland in de provincie Zuid- Holland (half uurtje vanaf domstad Utrecht, kaasstad Gouda en havenstad Rotterdam) is een begrip in Nederland en ver daarbuiten. Dat is niet voor niets, want het gezellige historische stadje gelegen langs de rivier de Lek in de Krimpenerwaard, grenst aan de Lopikerwaard en Alblasserwaard heeft bezoekers veel te bieden: zilver, historie, cultuur, natuur, recreatie, gezelligheid en allerlei evenementen. Geen wonder dat steeds meer Nederlandse en buitenlandse bezoekers hun weg naar de Zilverstad vinden, voor een dagje uit of voor een kort verblijf van een paar dagen.
Waarom een wandeling door de binnenstad van Schoonhoven zo fijn is? In de rust van een wandeling valt je oog op de mooie details van de vele historische panden die Schoonhoven rijk is. Je hebt en neemt de tijd om de prachtige monumenten en mooie haven te bewonderen en stapt op je gemak binnen bij een van de leuke horeca- en winkeladresjes.

Bij de Informatiepunten in Schoonhoven kun je verschillende wandelroutes vinden. Kies uit de Hotspot- of de Zilverwandeling of maakt het Waterlinie-ommetje, naar wens gecombineerd met Nieuwpoort, de stad die samen met Schoonhoven de vestingtweeling vormt.
Bij de VVV (Stadhuisstraat 1) is tevens de open-atelierroute verkrijgbaar.Deze wandelroute leidt u langs diverse zilversmidateliers, onder andere de Watertoren welke midden de negentiger jaren gerestaureerd is en momenteel aan drie zilversmeden plaats biedt.
Nederlands Zilvermuseum
Foto interieurs Nederlands ZIlvermuseum
Ontdek de Wereld van Zilver
Een bezoek aan het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven betekent een leuk, interactief en leerzaam uitje voor jong en oud. Bezoekers zien, voelen, ruiken en horen zilver en ontdekken nog veel meer over dit veelzijdige edelmetaal in de Wereld van Zilver.
Geheim van de smid
Ontdek in het Nederlands Zilvermuseum het Geheim van de Smid! Maar wat is het geheim dan? Hoe maakt een goud- of zilversmid bepaalde objecten? Kunst- en zilverexperts vragen zich dat nog steeds af bij sommige stukken. In deze expositie lichten we een tipje van de sluier op en staat de techniek achter het object centraal. Zo zie je in prachtige zilveren ‘pronkstukken’ terug hoe het vakmanschap zich door de eeuwen heeft ontwikkeld. En hoe de moderne smid zichzelf technisch uitdaagt met heel innovatieve technieken. T/m 19 september 2022.
Inloopworkshops volwassenen
Regelmatig organiseert het Zilvermuseum inloopworkshops voor ajourzagen en een draadsieraad maken. Ga naar de website voor de data. Kijk in het menu van de website en klik op ‘Workshops’.

Graag vooraf aanmelden via: reservering@zilvermuseum.nl.
Kazerneplein 4,
2871 CZ Schoonhoven​
0182 - 385 612
info@zilvermuseum.nl
bron: https://zilvermuseum.com/
Streekmuseum Krimpenerwaard
Impressie Streekmuseum Krimpenerwaard
Het Streekmuseum Krimpenerwaard is hét centrum voor cultureel erfgoed in de streek. Als je het terrein op loopt, waan je je in een wereld van 100 jaar geleden. Over een door appelbomen omgeven pad van ijsselsteentjes, loop je via het boenhok, de wagenschuur en de hooiberg tegen de 17e-eeuwse monumentale boerderij van het type ‘hallehuis’ aan.
De monumentale boerderij
In deze boerderij bevindt zich het museum. De stal, de keuken, de pronkkamer en de kelder zijn nog precies zoals deze destijds waren. De dagelijkse objecten waarmee de ruimtes zijn gevuld brengen de geschiedenis van de Krimpenerwaard tot leven.

De Krimpenerwaard: Van Stolwijk tot Krimpen a/d Lek
Op zolder komen alle kernen uit de gemeente aan bod. Er is aandacht voor typische regionale thema’s, zoals de binnenvaart, de steenplaatsen en het touwslaan. Ook is er een oud ‘Ot en Sien’ klaslokaaltje ingericht waar je plaats kunt nemen in de schoolbanken.
Activiteiten voor jong en oud
In samenwerking met culturele instellingen in Krimpen a/d IJssel worden er het hele jaar door activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Denk aan de Open Monumentendag, kinderworkshops in de schoolvakanties, markten en nog veel meer!
IJsseldijk 312, 2922 BM Krimpen a/d IJssel

Tel. 0180-514866
bron: https://www.streekmuseumkrimpenerwaard.nl/
natuurmeuseum de wielewaal
Wielewaal from Pixabay
Lou en Marijke Rijneveld begonnen in 1998 het natuurmuseum op de voormalige boerderij. Het natuurmuseum geeft een blik op de prachtige en gevarieerde natuur van Het Groene Hart.

Op het terras kunt u genieten van een kop koffie of thee met eigengebakken koek, met een prachtig uitzicht op de boerentuin. In de verschillende seizoenen kunt u genieten van de bloemenpracht en de moestuin met oude gewassen. In het najaar verkopen we pompoenen, sierkalebassen en andere producten van het land.

Het museum is rolstoelvriendelijk. Bovendien is er een aangepast toilet aanwezig.
Contact
Familie Rijneveld
Tiendweg 26
3411NB Willige Langerak (Lopik)
Tel. 0182 384454
marijke@museumdewielewaal.nl
bron: http://www.museumdewielewaal.nl/
EDELambachtshuys
Foto Edelambachtshuys
In de voormalige Synagoge is een grote particuliere collectie antiek zilver uit Schoonhoven van de Gouden Eeuw tot 1900 ondergebracht. Ook hedendaags zilver en de vervaardiging hiervan zijn in de zilversmidswerkplaats te bewonderen.

Naast deze hedendaagse werkplek is ook de werkplek van een zilversmid uit de 17e eeuw te bezichtigen evenals een Mikwh, een traditioneel Joods bad dat achter de synagoge is gevestigd.
Haven 13
2871 CK Schoonhoven
Tel: 0182-382614
bron:https://www.schoonhovenszilvermuseum.nl/museum/
Zwembad ’t Wilgerak
Kinderbadje
Zwembad ’t Wilgerak is het openluchtzwembad van Schoonhoven. Het zwembad heeft drie mooie buitenbaden, is ruim opgezet met een aparte ruimte voor gezinnen met jonge kinderen en heeft een grote speel- en zonneweide.

We streven naar een rookvrij zwembad en de accommodatie heeft nu al meerdere rookvrije ruimtes.
Baden
Het zwembad in Schoonhoven heeft een peuterbad, een familiebad en een diep bad. Het peuterbad heeft een waterpaddenstoel en een kleine glijbaan. Midden op dit afsluitbare terrein is voor de peuters een groot speeltoestel geplaatst. In het familiebad zijn verschillende speel- en spelmogelijkheden, zoals een waterspuitbol, een glijheuvel, een polodoel en een waterglijbaan van 35 meter. In het diepe bad (diepte 2.00 meter) kunnen zwemliefhebbers naar hartenlust zwemmen, baantjes trekken, duiken of spelen. Het bad wordt verwarmd naar 21,5 ºC.
Lekdijk Oost 1
2871 AD Schoonhoven
E-mail: zwembad@krimpenerwaard.nl
Telefoonnummer: (0182) 38 27 49
bron:https://www.krimpenerwaard.nl/zwembadschoonhoven